sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Koulu"moussaka" eli savolaenen mössökkä

Lapsena koulussa mun yksi lempiruoka oli jauheliha-perunasoselaatikko, jonka voisin vaikka vannoo olleen nimellä moussaka. Siksipä vanhempana järkytys olikin suuri kun katselin moussaka -reseptejä ja näin ettei niillä ollut mitään tekemistä koulun "moussakan" kanssa. Ristittäköön tämä siis vaikka Savolaeseks Mössökäks :D
Vanhojen koulumuistojen kunniaksi oli kiva tehdä soijarouhe-perunasoselaatikkoa vähän terveellisimmillä lisillä eli tehdä muussi muistakin kuin vaan perunoista. Tämä on myös hyvä tapa "piilo"syöttää kasviksia lapsille jos niiden syömisen kanssa on ongelmia. Perheen äiskät tai iskät voi siis korvata reseptin soijarouheen (luomu)jauhelihalla jos haluaa lihaa lapsilleen.

                                                                     menossa uuniin
Ainekset

noin 1 kg kasviksia/juureksia esim. perunaa, kukkakaalia, parsakaalia, pinaattia, porkkanaa
1,5-2 dl soijarouhetta
vettä
1 sipuli
2-3 tai useempi valkosipulinkynsi
noin. 3 rkl tomaattipyreetä
loraus (luomu)soijakastiketta
suolaa, pippuria
sipulijauhetta, valkosipulijauhetta
voit lisätä myös vähän chiliä riippuen syöjistä
oliiviöljyä paistamiseen

Keitä kasvikset kypsiksi. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota hetki pilkottua sipulia ja valkosipulia puristettuna. Lisää tomaattipyre, soijakastike, suolaa, pippuria ja loraus vettä. Sekoita ja lisää soijarouhe. Sekoittele soijarouhetta hetki seoksessa ja lisää sitten vettä pikkuhiljaa kunnes vesi on imeytynyt soijarouheeseen. Lisää vielä hieman vettä, jotta seoksesta tulee kastikemaista. Tarkista maku, sammuta levy ja jätä seos "hautumaan" levylle siksi aikaa kun valmistat muussin.
Survo kasvikset muussiksi ja mausta suolalla, sipulijauheella ja valkosipulijauheella. Voitele uunivuoka ja laita ensin pohjalle vähän muussia ja päälle kastiketta, muussia, kastiketta ja päällimmaiseksi kerrokseksi muussia. Päälle voi vielä ripotella juustoraastetta jos käytät maitotuotteita. Paista uunissa 200 asteessa puolisen tuntia.
Nauti rapsakan salaatin kera.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti