lauantai 16. helmikuuta 2013

Hernetempekeitto ja makeat tattariletut

Laskiainen tuli ja varsinkin meni eli hirveen hyvä hetki postata "laskiais"resepti :D
Tokihan nyt hernekeittoo voi syödä muullonkin ja eikös se torstai ole hernerokkapäivä? Jos kuulut niihin, jotka inhoaa hernekeittoo kokeile tätä! Ei voi hirveesti puhua samasta asiasta muuten kuin, että kyllähän herne maistuu herneelle. Tai jos hernekeitto alkaa pierettämään niin hernetempestä tehty soppa on sulavampaa ja terveellisempää.

Jälkkäriksi pannarin tilalle makeita tattarilettuja kera mansikkasurvoksen. Kerrassaan ihania lettuja saa tattarijauhoistakin ja sopivat myös keliaakikoille kunhan käyttää kauramaidon sijasta tavallista maitoa tai vaikka mantelimaitoa! Väittäisin niiden olevan myös himppusen terveellisempiä kuin tavallisten. Riippuu tietenkin myös mitä laittaa makeutukseksi. Itse käytän tällä hetkellä yleensä Karppisokeria ja steviaa. Tietoa Karppisokerista eli erytritolista täältä: http://karppisokeri.fi/

Hernetempekeitto

Ainekset:
4:lle hengelle

4 pkt (600g) Palkuaisen luomuhernetempeä tai 2 pkt Palkuaisen tavallista hernetempeä
2 pkt Tofumoonin savutempeä tai 1 pkt Tofumoonin savutofulihaa
n. 1 l vettä
2 porkkanaa
2 sipulia tai 1 pakastepussi sipulia
1 kokonainen kynsi valkosipulia
3 kasvisliemikuutiota
1 tl savupaprikajauhetta
chilikastiketta
n. 2 dl kookosmaitoa
meiramia, suolaa, pippuria, jeeraa, sinappia

Murenna hernetempe kattilaan. Kuutioi savutempe tai tofu pieniksi kuutioiksi ja laita samaan kattilaan. Lisää joukkoon silputut sipulit, murskattu valkosipuli ja kasvisliemikuutiot. Kaada vesi kattilaan ja laita levy päälle. Raasta porkkanat ohueksi raasteeksi ja lisää kattilaan. Keitä noin 30 minuuttia. Lisää loput mausteet ja kookosmaito ja anna hautua hiljaisella lämmöllä vielä hetki. Nauti tuoreen patongin kanssa.

Huom! Palkuaisen luomuhernetempen ja tavallisen hernetempen rakenne on erilainen. Luomuhernetempe on rakenteeltaan pehmeämpää ja murenee helpommin kuin tavallinen, joten keiton rakenteesta tulee luomutempellä hieman erilainen kuin tavallisella.

Makeat tattariletut

Ainekset:

4 dl tattarijauhoja
1 tl suolaa
0,5- 1 dl täysruokosokeria tai karppisokeria ja steviaa
1 l kauramaitoa
1/2 tl leivinjauhetta
0,5-1 dl kookoshiutaleita
0,5 dl mantelijauhetta
Tumman sinistä keijua tai muuta vegaanista margariinia paistamiseen. Voit paistaa myös kookosöljyssä.

Sekoita ensin kulhossa kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon kauramaito. Vatkaa kunnolla sekaisin. Anna taikinan tekeytyä parisen tuntia ennen paistamista. Tarvittaessa lisää taikinaan vettä ennen paistamista jos taikina on liian paksua.
Tarjoile soseutettujen pakastemansikoiden ja kermavaahdon kanssa. Voit makeuttaa myös mansikat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti