Follow by Email

sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Pohjois-Afrikkalainen keitto


Tämä keitto on hyvä pohja monille keitoille, koska tähän voi lisätä esim. vihreitä oliiveja, katkarapuja, papuja, tofua tai linssejä ja tomaattimurskaa ja sekoittaa sauvasekoittimella sileäksi. Soijajogurtin voi taas korvata kookosmaidolla.
Tätä keittoa tein "oppilaiden" kanssa kun opetin algerialaista kokkausta kansainvälisessä kokkikerhossa ja silloin se jostain syystä epäonnistui. En vieläkään tiedä miksi, mutta minähän et kotona kokkaillessa koskaan mittaile määriä vaan heittelen summassa aineksia ja siksi välillä onkin vaikeaa miettiä resepteihin mitä ja miten paljon tuli laitettua. Varsinkin tomaattipyreen määrän arvioiminen on hankalaa kun sitä tulee vaan puristettua sekaan tuubista, sitten maistelen jossain välissä ja lisään pyrettä jos on tarpeen. Kannattaakin aina maistella kaikkia ruokia kokkaillessa ja kuunnella mielummin omia makunystyröitä kuin uskoa kirjaimellisesti reseptiä. Tämä kuva on siis siitä onnistuneesta kotona tehdystä keitosta :D


Ainekset isoon kattilaan:

noin 1kg perunaa
4 porkkanaa
1 sipuli
5 valkosipulinkynttä
loraus oliiviöljyä
1 varsiselleri
4-5 rkl tomaattipyrettä tai enemmän
4 tomaattia
3-4 kasvisliemikuutiota
1-2 tl chilijauhetta tai loraus chilikastiketta
1 rkl juustokuminaa tai enemmän
noin 1rkl sipulijauhetta tai enemmän
valkosipulijauhetta maun mukaan
suolaa
mustapippuria
vettä
2-3 laakerinlehteä
1 kanelitanko
2 rkl jauhoja
1 dl soijajogurttia

Lorauta ison kattilan pohjalle reilusti oliiviöljyä. Pilko kattilaan sipuli, perunat ja porkkanat pieniksi
paloiksi, varsiselleri ja valkosipuli puristettuna tai hienoksi pilkottuna. Kuullota hetki kattilassa ja lisää
vettä sen verran, että kaikki ainekset peittyy kunnolla. Lisää keittoon kasvisliemikuutiot, tomaatit
pilkottuna, tomaattipyre, laakerinlehdet ja muut mausteet. Sekoita jauhot kylmään veteen ja lisää
keittoon. Anna keiton kiehua noin 30 minuuttia kannen alla tai kunnes perunat ja porkkanat ovat
kypsiä. Tarkista keiton maku sekä liemen määrä ja lisää tarvittaessa vettä, suolaa ja
mausteita. Sekoita joukkoon soijajogurtti ja anna vetäytyä hetken kannen alla. Tarjoile
patongin palojen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti