Follow by Email

keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Maustekaapin perusteet osa 1

Uattelin kertoo vinkkelöitä mittee siellä maustekuapissa kannattaa pittee, että suap ne kasvikset maistummaan hyviltä usseemman suuhun.

Yksi erittäin hyvä mauste kasviskokkailussa on savupaprikajauhe. Jos tämä ei ole tuttu ennestään niin kyseessä on paprikajauhe, jossa on sellainen ihana savuaromi. Jostain syystä savuaromi sopii kasviksiin todella hyvin ja tuo paljon makua ruokaan. Tavallista paprikajauhetta en itse käytä ollenkaan. Savupaprikaa saa esim. ekokaupoista tai maustepuodeista esim. Kuopiossa Kauppahallin Maustesoppi myy savupaprikaa. Myös Santa Maria -sarjassa on savupaprikajauhe eli jos et omassa marketissasi sitä näe Santa Marian joukossa, niin eikun palautetta vaan kaupalle.

Mustapippuri jauheena tai myllyssä on tietenkin aivan perusmauste, joka pitäisi automaattisesti jokaiselta löytyä. Kannattaa pitää myös valkopippurijauhetta, koska se sopii hyvin mm. pastaruokiin.

Chiliä kannattaa olla aina jossain muodossa. Itse pidän chilistä enemmän jonkinlaisena seoksena kuin ihan pelkkänä chilijauheena. Esim. Meiran Chilimausteseos on parempi, koska se antaa muutakin makua kuin vain tulisuutta. Se ei itseasiassa edes ole kovin tulinen chilimauste eli jos joku tykkää supertulisesta niin silloin kannattaa pitää kaapissa myös jotain tulisempaa. Vielä parempi chiliseos on Sonnentorin luomu Mexican Spice Mix, mutta sitä on vähän vaikeampi saada, koska kyseistä maustetta ei näkynyt enää maahantuojan valikoimissa. Erona siinä oli Meiran seokseen ainakin se, että siinä oli myös sipulijauhetta mukana.

Tästä päästäänkin aasin sillan kautta sipulijauheeseen, joka kuuluu maustekaapin perusteisiin. Vaikka tuoretta sipulia kannattaakin käyttää melkein ruuassa kuin ruuassa (tai valmiiksi pilkottua pakastettua esim. Apetit, Rainbow, Pirkka, joita itse käytän, koska en jaksa alkaa kuorimaan ja pilkkomaan tuoretta, kun sitä saa niin kätevästi pussista ilman itkuja :D) niin sipulijauhe antaa kuitenkin erilaista makua ruokaan kuin tuore. Samoin Valkosipulijauhetta kannattaa myös pitää kaapissa samoista syistä. Nykyään käytän kuitenkin enemmän tuoretta valkosipulia kuin jauhettua, mutta aina on joku ruoka mihin jauhettu käy paremmin kuin tuore.

Jeera eli juustokumina jauheena on oleellinen mauste myös omassa keittiössä ja sitä suosittelen myös hankkimaan vakiovarusteisiin jos sitä ei siellä vielä ole.

Curryseokset on must jos yhtään haluaa kokkailla mitään Intiaan viittaavaakaan ja samoin garam masala seos, jota ainakin jotkut joskus sanovat yhdeksi curryksi. Curryseoksia on erilaisia ja yleensä intialaisilta kysyttäessä he sanovat ettei Suomessa kaupoissa myytävällä currylla ole mitään tekemistä oikean curryn kanssa. Siksi suosittelenkin hankkimaan erilaisia curryseoksia jostain muualta kuin marketin hyllyltä. Sonnentorin luomumauste -sarjassa on ihan kelvollisia peruscurreja, makea ja tulinen.

Ylipäätään kannattaa tutustua erilaisiin mausteseoksiin. Sonnentorilta on vielä mainittava Maroccoan nights -seos, jolla saa todella näppärästi ruokaan Pohjois-Afrikkalaisia makuja.

Jos käytät vielä tavallista suolaa niin nyt viimeistään kannattaa heittää se mäkeen. Mutta elä heitä vesilintua koska se on ihan viaton koko asiaan :D
Tavallinen suola on pelkkää jätettä eikä tarjoa mitään muuta ruokaan kuin suolaisuutta. Kannattaa satsata esim. vuorisuolaan, koska ensinnäkin se maistuu paljon paremmalle ja on paljon terveellisempi. Himalajan suola ja Ruususuola on sama asia. Vaikka nämä suolat onkin paljo kalliimpia kuin tavallinen suola, niin ei sitä suolaa niin paljon käytetä, että sitä kukkarossa huomaa jos esim. puolen vuoden välein ostat euron suolan sijasta neljän euron suolan. Alle neljällä eurolla saa Kuopion Prismasta vuorisuolaa puoli kiloa. Itse kun kokkaan yleensä kahdelle hengelle, niin vuodeksi riittää noin kilo suolaa. Jos suosit merisuolaa niin kannattaa niistäkin valita joku mahdollisimman vähän puhdistettu ja raffinoitu merisuola ettei siitä ole putsattu kaikkia mineraaleja pois.

Mausteiden lisäksi kaapissa kannattaa aina pitää tomaattimurskaa joko luomuna tai maustettuna. Itse tykkään käyttää Rainbown valkosipuli tai chili tomaattimurskaa. Chilitomaattimurska on yllättävän tulista ja monesti jos reseptissä on chiliä ja tomaattimurskaa niin laitan silloin kaksi kärpästä yhellä iskulla eli chilitomaattimurskan. Tomaattipyre kuuluu myös ruokakaapin perusteisiin, kuten myös kasvisliemi ja luomusoijakastike. Chilikastiketta kannattaa myös pitää kaapissa. Itse olen ihastunut Kuopion aasialaisessa kaupassa myytävään chili-valkosipulikastikkeeseen. Oliiviöljyä myös kaappiin sekä valkosipulia.

Loppuyhteenvetona ostoslista:

savupaprikajauhe
chilijauheseos
sipulijauhe
valkosipulijauhe
mustapippuri
valkopippuri
jeera
curry (mutta ei marketista)
garam masala
vuorisuola
chilikastike
kasvisliemi
luomusoijakastike (esim. Rainbow)
tomattimurskaa
tomaattipyrettä
oliiviöljy
valkosipulia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti