torstai 13. kesäkuuta 2013

Punajuuriranskalaiset

Olen ollut koko aikuisikäni vannoutunut punajuuren vihaaja. Rosollit, lindströmin pihvit ym. kaiken maailman kiusaukset ovat lähinnä yököttäneet minua. Siksi vaatikin suuuuuuurta rohkeutta lähteä kokeilemaan punajuurta paahdettuna, koska olin aivan varma, että sen täytyy olla todella pahaa. Mutta hupsista! Toisin kävi onneksi!

Punajuuret voi suikaloida kuorimisen jälkeen tai leikata siivuiksi tai ihan minkälaisiksi itse haluat. Nämä ei siis varsinaista reseptiä tarvitse, mutta pikkuohjeistusta toki tulee tässä.

Laita ensin öljy maustumaan eli kuppiin lorautat reilusti oliiviöljyä ja puristat sekaan vielä reilummin valkosipulia. Maustumisen aikana voit hoitaa kuorimisen ja pilkkomisen. Laita pilkotut punajuuret pellille ja löträä punajuuria reilulla kädellä valkosipuliöljyseoksella esim. pullasutia käyttäen. Samaa pullasutia ei kyllä sitten kannata enää käyttää pullien voitelemiseen :D
Ripottele vielä päälle hyvää suolaa ja mustapippuria. Tyrkkäse uuniin keskitasolle 200 astetta ja alota kyttääminen. Kypsennysaika riippuu tietysti siitä kuinka paksuja ja isoja paloja teit, mutta minimiarvio on noin 20 min.
Vaikein vaihe nimenomaan onkin se uunin kyttääminen, koska se on monesti ihan minuuteista kiinni kuinka hyvä lopputuloksesta tulee. Jos ottaa pois uunista liian aikaseen jää punajuuret lötköiksi eikä maistu niin hyvältä. Toisaalta ne myös helposti palavat/hiiltyvät liikaa. Niiden on siis tarkoitus olla kuten ranskalaisten. Ei pehmeitä lötköjä vaan rapsakoita, mutta ei tietenkään liian. Eli onnea paistamiseen :D

Näiden kaveriksi ei se ketsuppi ole paras. Suosittelen (soija)jogurtti -pohjaista kastiketta. Itse pidin todella paljon Oolannin kebabtuorekastikkeesta vaikka se onkin teollinen esanssipläjäys, mutta kun jotenkin siinä vaan oli hyvät mausteet enkä ole onnistunut itse sitä vielä jäljittelemään, mutta kehitystyö sen asian suhteen jatkuu! No sitä odotellessa loihdi vaikka tzaziki tai muu hieman chilitomaattinen mauste (soija)jogurttiin. Laitanpas tähän perään vaikka vielä sen tzazikin ohjeen jos et sellaista ole ennen pyöräytellyt.

Vinkki! Voit laittaa punajuuren sekaan myös bataattia tai perunaa samankokoisina paloina!

Tzaziki

1 prk luomusoijajogurttia
1 tuorekurkku
reilusti puristettua valkosipulia
oliiviöljyä
suolaa, pippuria
luomuvalkosipulijauhetta (parempaa kuin tavallinen ja saa ihan marketeista eikä ole kallista)
ripaus sokeria

Soijajogurttia kannattaa vähän valuttaa suodatinpaperin tai harson avulla. Jos satut käyttämään turkkilaista jogurttia (ei light) niin sitä ei tarvitse.
Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi ja laita valumaan tiheään siivilään. Kaikkien valutteluiden jälkeen sekoita kaikki ainekset keskenään ja maistele tarvitseeko jotain lisätä. Tzazikiin sopii myös lisämausteeksi Meiran Yrttimauste valkosipulinen. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään 30min ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti