maanantai 4. helmikuuta 2013

Maakouda ja felfla

Tämä on tyypillinen algerialainen ramadan ruoka. Tapoja tietysti on monia tätäkin ruokaa tehdä riippuen missä päin Algeriaa ollaan. Maakouda yleensä täytetään jollakin esim. lihalla, kalalla tai juustolla. Halutessasi voit täyttää vegaanijuustolla tai vaikka savutofulla, sienillä jne. Maakoudan tekeminen on aika sotkuista, joten jos omistat essun sitä kannattaa kerrankin käyttää.
Kuvassa on myös lisukkeena pestomarinoidut kikherneet ja herkkusienet, jonka ohje löytyy Täytetyistä tattariletuista. Kuvan felflaa on myös "jatkettu" hieman vedellä.


Maakouda
n. 16 kpl

4 keskikokoista perunaa
2 porkkanaa
1 sipuli
n. 1dl tuoretta persiljaa silputtuna
1tl jauhettua jeeraa (juustokumina)
1-2 valkosipulin kynttä
suolaa, mustapippuria
1 muna (ei välttämätön, vaikuttaa lähinnä rakenteeseen)
n. 3-5 dl vehnäjauhoja pyörittämiseen
Kylmäpuristettua kookosöljyä paistamiseen

Keitä perunat ja porkkanat pehmeiksi ja muussaa ne sekaisin. Anna hieman jäähtyä. 
Sekoita joukkoon silputtu sipuli, valkosipuli puristettuna tai pilkottuna, persilja ja muut mausteet. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ym. mausteita.
Laita pannu kuumenemaan ja käytä reilusti öljyä. Laita kämmenelle reilusti jauhoja, jonka päälle reilu lusikallinen muussia. Jos käytät täytettä työnnä se tässä välissä muussin sisään. Laita reilusti taas jauhoja päälle ja muotoile varovasti käsissä hieman sämpylämaisiksi. Maakoudat kannattaa pyöritellä jauhoilla juuri ennen pannulle laittamista, koska muuten muussi imee jauhoja itseensä ja pinnasta tulee jälleen tarttuva. Lisää myös öljyä joka kerralla kun laitat pannulle uuden satsin paistumaan. Paista molemmilta puolilta kauniin ruskeiksi. Nosta maakoudat pannulta talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy imeytyy pois.


Felfla

1 kg paprikaa (punaista ja vihreää)
1 chili tai chiliä jauheena tai kastikkeena
4-5 tomaattia
3 valkosipulin kynttä
suolaa
1 dl oliiviöljyä

Esivalmistelut:
Pidä tomaatteja hetki kuumassa vedessä kattilassa tai tiskialtaassa, jotta saat kuorittua. 
Halkaise paprikat pituussuunnassa ja poista siemenet. Grillaa paprikoita uunissa ylätasolla 225-250 asteessa, jotta saavat hiukan väriä ja paahteista makua. Kuori paahdetut paprikat. Kuorimista helpottaa jos paprikat laittaa kuumina "hikoilemaan" muovipussiin.

Pilko paprika ja tomaatti. Laita pannulle oliiviöljy, paprika, tomaatti, chili ja valkosipuli puristettuna tai pilkottuna. Mausta suolalla. Anna kypsyä hiljalleen n. 15 min. Lisää tarvittaessa hieman vettä jos meinaa kuivua liikaa. Felflan voi laittaa kypsymään pannulle samaan aikaan kun alkaa paistamaan maakoudaa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti