sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Tattari pitsa

Kaikki varmaan tykkää pitsasta, mutta se ei ole mikään kovin terveellinen ruoka varsinkaan jos laihdutat tai muuten vaan tarkkailet mitä suuhusi pistät. Aloin miettimään, että saisko siitä mitenkään terveellisempää. Olen lueskellut viime aikoina tattarista, kun huomasin sen sisältävän aika mukavasti proteiinia. Tattari vaikuttaakin olevan oikein terveystuote ja mikä parasta tattari on oikein hyvä luonnolle, koska sen viljelyssä ei tarvita juurikaan lannoitteita tai kasvinsuojeluaineita.

Niinpä ajattelin, että teen pitsapohjan tattarista ja kun täytteenä on kasviksia ja "juustona" pehmeää tofua niin ei se nyt kovin epäterveellistä voi olla!


Pitsapohja
pellillinen pitsaa

n. 6 dl tattarijauhoja
2 tl leivinjauhetta tai vaihtoehtoisesti 25g hiivaa
2 tl suolaa
2,5 dl vettä
n. 0,5 dl oliiviöljyä

Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon vesi ja oliiviöljy. Jos käytät hiivaa liota ensin hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää suola ja tattarijauhot vähitellen ja lopuksi öljy.

Itse tein leivinjauheella ja silloin pohjasta tulee ohut ja ehkä hieman kengänpohjamainen, mutta hyvältä se silti maistui. Tattarijauhoilla taikinasta ei tule samanlaista sitkosta kuin vehnäjauhoilla. Taikinan saa vaivattua veitsellä tai lusikalla.

Taikinan levittäminen leivinpaperille käy helpoiten voiveitsellä levittämällä.

Täytteitä jokainen voi laittaa oman mielen mukaan, mutta tässä yksi vaihtoehto.

Täytteet:

tomaattikastiketta joko valmista tai sekoita itse esim. tomaattipyreestä, ketsupista ja chilikastikkeesta.
oreganoa tomaattikastikkeeseen
herkkusieniä rasiallinen
2 porkkanaa
1 sipuli tai n. puoli pussia pakastettuja sipulikuutioita
aurinkokuivattuja tomaatteja
hampun siemeniä
2 valkosipulin kynttä puristettuna
suolaa, pippuria, basilikaa

Raasta porkkana karkeaksi raasteeksi ja pilko herkkusienet ja sipuli. Paista hetki pannulla tilkassa öljyä kaikki ainekset sekaisin ja lisää mausteet. Lisää täyte pitsaan. Laita pinnalle tomaattia ja tofu"juusto". Paista pitsaa uunissa 200 asteessa noin 20-30 min.

Tofu"juuston" ohje:

1 pkt pehmeää tofua (itse käytin Tofumoonin silkeniä, joka on isompi pakkaus kuin oy Soya ab:n tofu)
0,5 dl oliiviöljyä
3 rkl viinietikkaa
1 tl suolaa
ripaus sokeria tai steviaa

Sekoita ainekset sauvasekoittimella tai blenderillä ja kaada pitsan päälle.

Hyvää tuli ja mieskin tykkäsi!



Herneitä, porkkanaa ja sieniä "kermassa"

Äsken kokkaamani ruoka saa kunnian päästä ensimmäiseksi reseptiksi. Todella nopea ja helppo ruoka! Tämän reseptin pohja tulee Algeriasta mieheni kotimaasta. Tällä ruualla ei Algeriassakaan ole mitään sen hienompaa nimeä. Ainekset kuulostaa tylsiltä ja tosi "vihannesmaisilta", mutta tämä on tosi hyvää! 

Yleensä en koskaan tee yhtään ruokaa tarkalleen reseptin mukaan vaan lisään kaikkiin aina jonkun oman tvistin. Tässä ruuassa se on savutempe ja soijajogurtti creme fraichen tilalla. Mausteita heittelen aina oman mieleni mukaan.


Ainekset:
2-4 hengelle

500g kypsiä herneitä tai Palkuaisen hernetempeä
3 porkkanaa
1 rasia tai n. 5 kpl keskikokoisia jumbo herkkusieniä (mitkä sienet tahansa käy!)
1 pkt Tofumoonin savutempeä (voi jättää pois jos et satu mistään löytämään tai korvata vaikka kylmäsavutofulla. Jos jätät pois suosittelen laittamaan enemmän savupaprikajauhetta antamaan pientä savuaromia.)
noin 4 valkosipulin kynttä tai maun mukaan puristettuna tai pieneksi pilkottuna
1,5 - 2 dl maustamatonta luomusoijajogurttia (tai ranskankermaa)
suolaa, mustapippuria ja muita valinnaisia mausteita esim. lempiyrttejä, chiliä, savupaprikajauhetta jne, mukaan voi lorauttaa myös chilikastiketta tai pestoa.
kylmäpuristettua kookosöljyä tai oliiviöljyä paistamiseen

Pilko porkkanat ja keitä kypsiksi pienessä vesimäärässä.

Paloittele sienet ja savutempe. Kun porkkanat on keitetty paista pannulla ensin hetki savutempeä ja sieniä ja lisää sen jälkeen joukkoon loput ainekset. Mausta ja sekoita. Syömään!

lauantai 26. tammikuuta 2013

Hirveen hyvvee ruokoo kasviksilla!

Savolainen vekkaani on ruokablogi, joka sisältää reseptejä ja vinkkejä kasvisruokiin. Suurin osa resepteistä on vegaanisia elikkä ei oo elukkoo eikä muutakkaa elukasta tahi itikkaloista peräsin olevoo, mutta resepteihin on viännetty raatalangasta myös ns. maitoversiotkin jos tarve on vaatinut. Savolainen vekkaani siis suattaa olla vekkaani tai suattaa olla olemattakii ja kaikki vastuu on lukijalla :D

Inspiraation lähteinä Savolainen vekkaani käyttää mm. pohjois-afrikkalaista ja aasialaista keittiötä, sekä muita ruokablogeja kuten Chocochiliä. Savolainen vekkaani onkin Chocochili fani.